Alle verloskundigen in Almere, in dienst van Zorggroep Almere of werkzaam in een vrijgevestigde praktijk, verwijzen zwangere vrouwen bij 41 weken voor een extra controle naar het ziekenhuis. Verloskundigen en gynaecologen willen met dit bericht reageren op uitspraken die zondagavond 22 november werden gedaan in de uitzending van Zembla. In die uitzending verklaarden gynaecologen dat de kans op sterfte van een baby in de buik van de moeder na 41 weken zwangerschap toeneemt.

zwanger

In Almere slaan verloskundigen en gynaecologen van het Flevoziekenhuis juist al vele jaren de handen ineen om sterfte na 41 weken zwangerschap te voorkomen. Tijdens de extra controle in het ziekenhuis wordt met de echo gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Bovendien wordt een hartfilmpje (CTG) gemaakt om de conditie van het kind te controleren.

Alleen zwangeren met een kind in perfecte conditie mogen nog een week afwachten. Bij twijfel over de conditie van het kind wordt besloten de bevalling op gang te brengen. Op deze wijze voorkomen verloskundigen en gynaecologen samen onnodige sterfte en is het voor Almeerse vrouwen veilig om ook na 41 weken bij hun verloskundige te bevallen. Naar de mening van de verloskundigen en gynaecologen in Almere is sprake van een unieke service, die al 15 jaar bestaat, en als voorbeeld voor Nederland kan dienen.

In de uitzending van Zembla werd een pleidooi gehouden om ziekenhuisbevallingen voortaan te beperken tot 30 of 40 gespecialiseerde ziekenhuizen, waar expertise en voorzieningen 24 uur per dag beschikbaar zijn. In het Flevoziekenhuis vinden jaarlijks circa 2 duizend bevallingen plaats onder begeleiding van eerstelijns verloskundigen of gynaecologen. Dienstdoende gynaecologen die buiten Almere wonen, overnachten tijdens hun dienst op een locatie vlakbij het ziekenhuis. Dit om te garanderen dat gynaecologen altijd snel in het ziekenhuis kunnen zijn als dat nodig is. Door het grote aantal bevallingen in Almere en de afspraken over aanwezigheid van gynaecologen is in feite al sprake van een ‘gespecialiseerd’ ziekenhuis. Kortom, veiligheid staat voorop in Almere bij zowel de thuis- als de ziekenhuisbevalling.
Pin It