De artsen van polikliniek Maag-, Darm en Leverziekten (MDL) ontvangen jaarlijks circa 500 patiënten met Inflammatory Bowel Disease (IBD), een verzamelnaam van chronische darmontstekingen waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Met de komst van een gespecialiseerd verpleegkundige MDL is het Flevoziekenhuis via de IBD-poli in staat om deze patiënten op medisch, psychisch en sociaal gebied te ondersteunen, waarvoor zij voorheen vaak (gedeeltelijk) op het AMC aangewezen waren.

ibd-poli
De patiënten die de IBD-poli bezoeken zijn chronisch ziek. Zij komen vaak iedere twee tot drie weken op de poli MDL vanwege buikpijn, bloedarmoede, vermoeidheid of diarree. Ook complicaties zoals stoma’s of grote wonden komen regelmatig voor. IBD is voor veel patiënten een ‘sociaal invaliderende ziekte’; door deze aandoening is het voor velen moeilijk om ‘gewoon’ te kunnen werken en leven. Met de komst van de IBD-poli worden deze patiënten veel intensiever begeleid, zodat de bijbehorende medische complicaties zo beperkt mogelijk blijven en de patiënten zo goed mogelijk leren omgaan met hun ziekte.
Het team achter de IBD-poli bestaat onder meer uit: Petra de Lange (gespecialiseerd verpleegkundige MDL, midden op de foto), MDL-arts Rosalie Mallant-Hent (links) en MDL-arts Marco Oudkerk Pool (rechts), Consultatief Psychiatrisch Verpleegkundigen, gastro-intestinaal chirurgen, diëtisten en verpleegkundigen van de endoscopiekamer. Petra de Lange begeleidt alle IBD-patiënten en is voor hen aanspreekpunt voor al hun vragen.
Pin It