Het Flevoziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in Europa het officiële Planetree-label ontvangen voor mensgerichte zorg. Gynaecoloog Anne-Mieke Omtzigt heeft de onderscheiding op 8 oktober  uitgereikt gekregen tijdens het jaarlijkse Planetree-congres in Amerika, dat afgelopen week in Denver werd gehouden. Het zorgconcept Planetree staat voor kwaliteit van zorg, het bieden van een helende omgeving voor de patiënt en een gezonde organisatie.|

planetree-label
Planetree is een internationaal concept, dat ruim 30 jaar geleden in Amerika is opgericht door een patiënte, Angelica Thieriot. Haar droom was zorginstellingen te creëren, waarin het beste van hotel, ziekenhuis en thuis is verenigd. Planetree verwijst naar de plataan op het Griekse eiland Kos, waaronder Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunst, zijn studenten vele eeuwen geleden les gaf.

Na jaren van voorbereiding

Het ziekenhuis is al enkele jaren bezig met de voorbereiding. De doelstelling was het label voor 10-10-2010 te behalen. Dat is gelukt. De toekenning van het label is een erkenning ‘dat de prestaties en innovaties van het Flevoziekenhuis om een cultuur te creëren waarin zorgaanbieders samenwerken met patiënten en hun families, en waar aandacht voor de patiënt, waardigheid, regie en welzijn op één lijn staan met het bieden van hoogwaardige zorg’.

Trots

Jeltje Schraverus, voorzitter van de raad van bestuur van het Flevoziekenhuis, is bijzonder blij met de erkenning: “Ik ben er trots op dat we deze omslag samen hebben kunnen maken. De filosofie van Planetree past bij ons. Dit zorgconcept geeft ruimte aan medewerkers om dat te doen waar de patiënt behoefte aan heeft. En dat begint al bij de voordeur, waar onze gastheren- en vrouwen patiënten en bezoekers een warm welkom bieden. De naaste familie is de hele dag welkom bij de patiënt, tenzij dat het herstel van de patiënt niet ten goede komt. Er is ruimte voor ieders levensovertuiging. Ook aanvullende zorg, zoals massages en aromazorg maken deel uit van onze zorg.”

Kwaliteit

Maar Planetree staat ook voor kwaliteit in de zorg en een gezonde organisatie. Het  Flevoziekenhuis behaalde onlangs de eerste positie in de AD Ziekenhuis Top 100. Schraverus: ‘We hebben geïnvesteerd in kwaliteit, efficiency en een gezonde organisatie. Met nieuwe apparatuur, multidisciplinaire poli’s en samenwerking met andere zorgverleners. Maar niet op de laatste plaats in mensen. Het Flevoziekenhuis is een huis geworden waar de mens voorop staat, waar patiënten met zorg worden omringd en medewerkers graag werken.”

Planetree-netwerk

Het Flevoziekenhuis maakt deel uit van een groeiend netwerk in Nederland. Ook Zorggroep Almere maakt deel uit van het netwerk. Woonzorgcentrum De Toonladder heeft eveneens het label ontvangen. Schraverus: “Het is bijzonder dat in één stad zowel het ziekenhuis als de instellingen voor ouderen zorg en de eerstelijns gezondheidscentra voor hetzelfde concept gaan. Vanuit een gedeelde visie kunnen we tot de beste zorg voor Almeerse patiënten komen’.

De groep instellingen die in Nederland samenwerkt met Planetree groeit in alle sectoren, van ziekenhuiszorg tot GGZ-instelling, en bestaat inmiddels uit 14 organisaties. Het internationale netwerk bestaat uit kleine en grote zorginstellingen, variërend van grote academische ziekenhuizen, thuiszorg, gezondheidscentra, zorgcentra, GGZ-instellingen en gehandicaptenzorg in Nederland, VS, Canada, Brazilië en Japan.

Toetssteen

Uniek aan het Planetree-label is dat er zowel gekeken wordt naar de kwaliteit van aangeboden zorg, de zorg zoals die wordt beleefd en de inbedding in de organisatie. Het gaat niet alleen om minimale, wettelijk verplichte zorg maar om excellente, integrale zorg voor patiënt of cliënt en medewerker. De criteria voor het Planetree-label zijn grotendeels gebaseerd op directe terugkoppeling van patiënten op de zorg die zij hebben ervaren.  Planetree legt de lat hoog. De weg naar erkenning door middel van het label is zwaar. Je moet als instelling de nationale prestatienormen voor kwaliteit overtreffen en de gemiddelde landelijke patiënttevredenheid in elk geval evenaren “We hebben de toets goed doorstaan”, aldus Schraverus. “En dat zullen we iedere dag opnieuw moeten doen.” Het label is toegekend voor de duur van 2 jaar.