De afdeling Oogheelkunde van het Flevoziekenhuis heeft de logistiek van de behandeling van patiënten met natte maculadegeneratie ingrijpend gewijzigd. Door de invoering van een specifieke Maculapoli is de wachttijd voor behandeling drastisch  teruggebracht; van ruim 3 uur tot 29 minuten. Daarnaast krijgen patiënten op de poli alle onderzoeken in één ochtend, waarbij direct wordt besloten of ze een injectie krijgen. Deze injectie krijgen ze dan ook nog diezelfde ochtend.

oogartsenDe oogartsen, vlnr. V. Oen, dr. E. Bosch-Driessen, dr. M. Ronday,
dr. R. Boukes en dr. J. Ongkosuwito

Maculadegeneratie is een slijtage van het netvlies waardoor mensen in het centrum van hun oog minder of slecht zien. Bij natte maculadegeneratie vormen zich nieuwe bloedvaatjes, die vocht kunnen lekken of kunnen bloeden waardoor het zicht van de patiënt in korte tijd verder verslechtert. Door middel van injecties wordt de vorming van nieuwe vaatjes geremd, waardoor het zicht niet verder verslechterd en vaak zelfs verbetert.

Maculapoli

Tot voor kort werden de injecties gegeven op de OK (operatiekamer) waardoor patiënten soms lang moesten wachten. Op de Maculapoli worden de injecties gegeven in de behandelkamer van de polikliniek. Deze ruimte is veel beter in te plannen dan een OK.

De meeste patiënten met natte maculadegeneratie komen één keer per maand voor controle op de Maculapoli. ’s Ochtends worden alle onderzoeken gedaan, zoals het  meten van gezichtscherpte en een OCT-scan van het netvlies. Vervolgens beslist de oogarts of de patiënt in aanmerking komt voor een injectie. Als dat het geval is, wordt de injectie binnen een half uur gegeven. Een filmpje over de MD-injectie is te zien op www.flevoziekenhuis.nl/oogheelkunde.

Tweede plaats

Tijdens de jaarlijkse Oogzorgnetwerkdag in september behaalde het Flevoziekenhuis een verdiende tweede plaats met deze nieuwe Maculapoli. De Oogzorgnetwerkdag is een jaarlijkse bijeenkomst voor alle personen die op enige wijze aan Het Oogzorgnetwerk gelieerd zijn. De vakgroep oogheelkunde van het Flevoziekenhuis is in mei van dit jaar toegetreden tot Het Oogzorgnetwerk.