Uit onderzoek van het AMC is gebleken dat het aantal patiënten dat sterft rondom operaties met de helft daalt, als artsen en verpleegkundigen een nieuwe uitgebreide checklist gebruiken. Ook het aantal complicaties daalt met een derde. Het Flevoziekenhuis maakt voor geplande operaties van volwassenen al anderhalf jaar gebruik van deze SURPASS-checklist van het AMC.

ok
SURPASS staat voor SURgical PAtiënt Safety System en bestaat uit een serie checklists, die op cruciale momenten in het operatief zorgproces worden gebruikt om te controleren of alles volgens afspraak verloopt. Het gaat met name over de overdrachtmomenten van de patiënt tussen verschillende afdelingen en personen.
Het Flevoziekenhuis werkt al jaren intensief samen met het AMC, onder meer in een chirurgische alliantie. De SURPASS-checklist van het AMC is in overleg aangepast aan de situatie en werkwijze van het Flevoziekenhuis.

Winst

De grote winst van SURPASS is dat de controle van het proces al begint bij de opname van de patiënt, in plaats van vlak voor de operatie. Patiënten moeten in verschillende fases van het operatietraject dezelfde vragen beantwoorden. Door deze dubbel-checks worden eventuele problemen (geen of verkeerde premedicatie, bepaalde controles niet goed uitgevoerd, instrumenten voor de operatie niet aanwezig) eerder ontdekt en vermijdbare fouten voorkomen. Bovendien merkt de patiënt duidelijk dat structureel gecheckt wordt of alles goed gaat rond zijn of haar operatie.
Voorheen werden operaties door voorkomende problemen vaak uitgesteld naar een later tijdstip. Met behulp van SURPASS verloopt het gehele operatieproces, van begin tot eind, soepeler en is er minder tijdverlies.

Uitbreiding

Het Flevoziekenhuis is in april 2009 gestart met het SURPASS-systeem. Eind 2010 werken vrijwel alle opererende specialisten van het Flevoziekenhuis met de checklisten. In 2011 wordt het systeem verder uitgebreid. Dan worden checklists ingevoerd voor operaties van spoedpatiënten en kinderen en voor het preoperatieve zorgproces.
Pin It