Het Flevoziekenhuis gaat het operatiecomplex ingrijpend moderniseren, inclusief de bouw van een MRI-centrum. Dit is nodig om in te spelen op de zorgvraag van patiënten en de nieuwste eisen op het gebied van patiëntveiligheid, hygiëne en (medische) techniek. In een complex bouwtraject worden vier nieuwe operatiekamers en een MRI-centrum gebouwd in een patiotuin van het ziekenhuis, en worden bestaande ruimtes verbouwd en verbeterd. Halverwege 2019 beschikt het Flevoziekenhuis dan over negen klasse 1 operatiekamers (prestatieniveau 1). Daarvan zijn er twee ook inzetbaar als high-turnover OK. Tijdens de bouw blijft de volledige operatiecapaciteit van het ziekenhuis beschikbaar en gewaarborgd.

ok vernieuwbouw 2

Volg de bouw

De bouw van het nieuwe operatiecomplex en MRI-centrum is te volgen via het fotoalbum op onze Facebookpagina.

Operatiecomplex: nieuw en beter

De nieuwe, ruime operatiekamers worden gebouwd in een patiotuin van het ziekenhuis en direct aangesloten op het huidige OK-complex. In de twee high-turnover operatiekamers kunnen laagcomplexe operaties onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Patiënten worden zo sneller en comfortabeler behandeld. Het gaat bijvoorbeeld om staaroperaties en pijnbehandelingen.
Door de verbouwing van de bestaande ruimtes wordt onder meer de logistiek geoptimaliseerd. Voor medewerkers en goederen worden de ruimtes en werkprocessen logischer ingedeeld; dit bevordert veilige en efficiënte patiëntenzorg in en om de operatiekamers. Er komt een nieuwe opslag voor (steriele) producten en implantaten en de kleed- en verblijfsruimtes voor medewerkers worden vernieuwd.

MRI-centrum met meer mogelijkheden

Naast 4 nieuwe operatiekamers wordt in de nieuwbouw ook een modern MRI-centrum gerealiseerd. De afdeling Radiologie schaft een nieuwe, tweede MRI aan die ervoor zorgt dat de capaciteit van het Flevoziekenhuis voor het maken van MRI-scans verdubbeld, waardoor de huidige wachttijden verder gaan dalen. Daarnaast beschikt de nieuwe MRI over de allernieuwste technieken waardoor het Flevoziekenhuis meer MRI-scans zelf kan doen. Het betreft bijvoorbeeld scans van de prostaat, borst (mammacare), hart (cardio) en van het KNO-gebied. Patiënten moeten hiervoor nu uitwijken naar andere ziekenhuizen, zoals het AMC in Amsterdam, maar straks is dat niet meer nodig. Prettiger voor de patiënt omdat hij of zij niet of minder hoeft te reizen én efficiënter voor de zorg.

Aangename sfeer
De MRI-ruimtes worden ingericht naar de principes van een ‘healing environment’. Patiënten kunnen kiezen uit een breed muziekaanbod en lichteffecten en zo een warme, persoonlijke sfeer in de onderzoekskamer realiseren. Daarnaast krijgt het MRI-centrum ook een grote, aangename wachtruimte voor patiënten en een speciale wachtruimte voor klinische patiënten die met hun bed van de verpleegafdeling komen voor een mri. Voor de medewerkers komen er nieuwe kleed- en kantoorruimtes.

High care diagnostisch centrum
Met 2 hoogwaardige MRI’s en 2 state-of-the-art CT-scanners beschikt het Flevoziekenhuis eind 2018 over een high care diagnostisch centrum. Dat zorgt ervoor dat diagnostisch onderzoek sneller en comfortabeler verloopt en dat de wachttijden voor deze onderzoeken afnemen. Het nieuwe MRI-centrum wordt in december 2018 of januari 2019 in gebruik genomen.

Bouwproces

Het bouwtraject gebeurt in zorgvuldig uitgedachte fasen, zodat tijdens de verbouwing de operaties gewoon kunnen doorgaan. De steriele werkomgeving en luchtbehandeling zijn steeds gegarandeerd. Het gehele traject neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag.

Ervaren bouwcombinatie

Het Flevoziekenhuis heeft gekozen voor een ervaren bouwcombinatie onder leiding van bouwbedrijf Van Wijnen met de firma’s Van Dorp (totaalinstallateur), Van Galen (klimaattechniek) en Breedveld & Schröder (elektrotechnisch aannemer). Architect is de firma Wiegerinck, de firma Deerns is adviseur installatietechniek en het plan- en bouwproces wordt ondersteund door OK Consultancy Nederland. Het gehele traject van nieuwbouw en verbouw vergt een investering van ongeveer 14 miljoen euro.

Achtergrond

Op dit moment beschikt het Flevoziekenhuis over acht operatiekamers. Het ziekenhuis is in 1991 opgeleverd met een OK-complex met daarin vijf operatiekamers. In de nieuwbouw van het Flevoziekenhuis in 2008 is het operatiecomplex al uitgebreid en zijn vijf nieuwe OK’s gerealiseerd. Van de vijf oude OK’s uit 1991 zijn er in 2008 twee gesloten omdat ze niet meer voldeden aan de eisen. Deze ruimtes worden momenteel gebruikt als steriele opslag. Er zijn op dit moment nog drie OK’s uit 1991 operationeel. Deze zijn echter niet voor alle operaties bruikbaar en toe aan renovatie.