Op de afdeling Radiologie worden met zogenaamde beeldvormende technieken onderzoeken verricht en diagnoses gesteld. Met behulp van verschillende soorten apparatuur worden weefsels en organen van het lichaam zichtbaar gemaakt. Deze foto’s (en/of filmpjes ) zijn voor artsen een onmisbaar hulpmiddel voor het vaststellen van afwijkingen of screenen van aandoeningen. Radiologie krijgt binnen de gezondheidszorg dan ook een steeds belangrijkere rol.

ct scan
Radiologie maakt gebruik van röntgen straling (röntgenfoto’s en CT scan), geluidsgolven (echografie) of magnetische velden en radiogolven (MRI-scan). Elk van de technieken heeft specifieke voor- en nadelen.

De arts die een onderzoek aanvraagt zal zich steeds moeten afvragen welke onderzoeken passen bij de vraagstelling. Bij het gebruik van röntgenstraling is de hoeveelheid straling die u voor een onderzoek ontvangt is minimaal en wordt verantwoord geacht om tot een diagnose te komen.

Bij het maken van een röntgenfoto kan de laborant u vragen om bepaalde kleding uit te doen.

Het positioneren van de patiënt of een bepaald lichaamsdeel is van essentieel belang. Vrijwel altijd worden opnames gemaakt in verschillende houdingen en/of posities.

Naast onderzoeken en diagnoses worden op de afdeling steeds vaker therapeutische ingrepen verricht, bijvoorbeeld een vochtblaasje leegzuigen, een ontstekingsholte schoonmaken ( abcesdrainage) of het openen van verstopte bloedvaten ( dotteren, plaatsen van stents).

Zwangerschap

Wilt vóór aanvang van het onderzoek (Rontgenfoto, MRI en CT-scan) melden dat u zwanger bent, of denkt dit te zijn? U kunt dit vertellen aan de medewerker van de afdeling Radiologie of aan uw aanvragend arts.