Op de afdeling radiologie kunt u met behulp van de volgende apparatuur onderzocht worden:

Röntgen

Op de afdeling Radiologie wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Deze röntgenstraling dringt vrij gemakkelijk door in zacht weefsel maar wordt tegengehouden door zwaardere materialen. Met name botweefsel is minder doorlaatbaar voor röntgenstraling. Röntgenfoto’s worden daarom het meeste gebruikt voor het vaststellen van botbreuken en slijtage aan de gewrichten.

radiologie03
CT-scan

Een CT-scan ( CT= computertomografie ) maakt met röntgenstraling dwarsdoorsnede foto’s van het lichaam. Voor het onderzoek gaat u op de scantafel liggen. Het lichaamsdeel dat gescand wordt moet ontbloot zijn. Eventueel krijgt u een infuus waarmee contrastvloeistof wordt toegediend.

radiologie04

De afdeling Radiologie beschikt over 2 moderne CT-scans waardoor er met minder straling een betere beeldkwaliteit verkregen wordt.

MRI-scan

Een MRi-scan wordt gemaakt met behulp van magnetische velden en radiogolven en geeft een drie dimensionaal beeld van het lichaam. Met deze methode kunnen weefsels en organen op een veilige manier goed onderzocht worden. MRI heeft voor zover bekend op dit moment geen nadelige gevolgen.

flevoziekenhuis mri scan
De aanvragend arts neemt met u een screenings lijst door omdat het in een aantal gevallen niet altijd veilig is om dit onderzoek te ondergaan. Zeker in het geval dat u een pacemaker, clips of andere implantaten moet vooraf onderzocht worden of u een MRI-scan mag ondergaan.

Mammografie

radiologie06

Een mammografie of mammogram is een afbeelding van de borstklier door middel van röntgenstraling. Mammografie wordt gebruikt voor het opsporen van afwijkingen in de borst, zoals borstkanker.
Met de nieuwe mammograaf wordt in plaats van 2dimensionale röntgenfoto’s 3dimensionale röntgenfoto’s (tomosynthese) gemaakt. Door deze nieuwe techniek komen afwijkingen nog beter in beeld.

Voor het onderzoek ontbloot de patiënte het bovenlichaam en gaat voor het röntgenapparaat staan. De borst wordt vervolgens op een steunplaat gelegd en van bovenaf aangedrukt door een andere plaat. Dit kan onaangenaam en soms pijnlijk zijn.

Bij tomosynthese worden er 4 foto’s gemaakt. Per foto wordt er vanuit verschillende hoeken gefotografeerd met een lage stralingsdosis. Hierdoor wordt de borst van onder tot boven gedetailleerd weergegeven.

Als op de röntgenfoto iets gezien wordt, of in de borst iets gevoeld wordt dan zal er aansluitend een echografie gemaakt worden om nader te bepalen wat de aard van de afwijking is. Mocht dit niet voldoende duidelijk zijn dan kan er nog een weefselpunctie gedaan worden.