De reumatologen van het Flevoziekenhuis werken mee aan het project ‘Hardlopen met reuma’ van het Reumafonds. In dit project is een hardloopprogramma ontwikkeld voor mensen met reuma die (weer) willen beginnen met hardlopen. “Er is onder onze reumapatiënten veel vraag naar de mogelijkheden om hard te lopen”, licht reumatoloog Marion Kortekaas toe. “Naast de bestaande oefengroepen die worden gegeven door de fysiotherapeuten van het ziekenhuis, willen wij graag dit extra bewegingsaanbod aan onze patiënten bieden.’

Belangrijk

Veel mensen met reumatische aandoeningen hebben last van moeheid. Daarnaast is vaak sprake van verminderde spierkracht en verminderde lichamelijke conditie. “Terwijl een goede conditie juist belangrijk is om goed om te kunnen gaan met reuma”, legt Marion Kortekaas uit. “Sporten is de beste remedie tegen moeheid en de beste manier om spierkracht en conditie te verbeteren.”

Voor wie

De hardloopcursus is vooral bedoeld voor mensen met ontstekingsreuma. De training zijn in ieder geval niet geschikt voor mensen met ernstige artrose, een gewrichtsprothese en ernstige statiekafwijkingen.
Overleg met de reumatoloog is gewenst om te bepalen of iemand in aanmerking kan komen voor deelname aan de hardlooptrainingen.

Ondersteuning

De training wordt in Almere gegeven door 2 ervaren hardlooptrainers van Just Run. Zij worden ondersteund door een fysiotherapeut en/of reumatoloog van het Flevoziekenhuis, die bij elke training aanwezig zijn om vragen te beantwoorden, uitleg te geven en mogelijke zorgen weg te nemen.
Het trainingsprogramma kan voor elke deelnemer - individueel en op maat - worden aangepast.

De training

De training duurt 7 weken waarin de deelnemers trainen met als doel verbetering van looptechniek, coördinatie, spierkracht en conditie. Er is één vaste groepstraining in de week, met daarnaast 1 of 2 huiswerktrainingen. In het programma wordt ook ruim aandacht besteed aan techniek, sportschoeisel en –kleding. Voorafgaand aan de training wordt een informatieavond georganiseerd.

Praktisch

De eerste hardloopcursus in Almere start op donderdag 18 januari 2018. De week ervoor, donderdag 11 januari, is er een vrijblijvende informatieavond in Sporthal Waterwijk.
De hardloopcursus kost € 49,50. Mogelijk vergoedt de zorgverzekeraar een deel van de kosten.

Voor meer informatie en aanmelding: www.hardlopenmetreuma.nl
Voor overleg met een reumatoloog: mail naar reumatologie@flevoziekenhuis.nl of bel 036-868 8806.