Leesvoor

reuma02

Er zijn heel veel vormen van reuma.

Artrose

Dit is de meest voorkomende vorm van reuma. De oorzaak is een aandoening van het kraakbeen. De belangrijkste klachten zijn stijfheid, pijn en functiebeperking. Er is geen herstel van het kraakbeen mogelijk. Tot nu toe zijn ook geen medicijnen voorhanden die het kraakbeen kunnen herstellen. Veel patiënten krijgen advies over het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmende geneesmiddelen. De reumaconsulent geeft advies over hoe u kunt omgaan met artrose van de gewrichten.

Jicht

Jicht komt meestal voor bij mannen die ouder zijn dan 40 jaar maar ook bij patiënten die bijvoorbeeld plaspillen gebruiken. Ontstekingen bij jicht treden vaak acuut op. Om de diagnose te stellen wordt punctie van het gewricht gedaan om urinezuurkristallen aan te tonen.

Soms is jicht ook een chronische aandoening waarvoor levenslang medicijnen gebruikt moeten worden. 

Weke delen reuma en fibromyalgie

Dit is een verzamelnaam voor aandoeningen van pezen, peesaanhechtingen, banden, slijmbeurzen en spieren. De diagnose wordt door de reumatoloog gesteld door middel van het uitsluiten van andere oorzaken voor gewrichtsklachten.

Reumatoïde artritis

Dit is een vorm van reuma met chronische ontstekingen van gewrichten. Alle gewrichten kunnen worden aangedaan door ontstekingen. Het is belangrijk dat de diagnose reumatoïde artritis in een vroeg stadium gesteld wordt zodat er op de lange termijn geen schade ontstaat aan de gewrichten.

Voor alle andere vormen van reuma, zie www.reuma-online.nl