Behandeling en preventie van nierstenen

Voor de behandeling van uw nierstenen kunt u terecht bij de polikliniek Urologie van het Flevoziekenhuis. U krijgt hier een passende behandeling van uw nierstenen.

Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om aanvullend onderzoek te laten doen naar de oorzaak van uw nierstenen. Hiermee kunnen we eventuele herhaling voorkomen. Als namelijk bekend is wat de oorzaak van uw nierstenen is, bestaat de kans dat deze oorzaak behandeld kan worden.

Een multidisciplinair team van een uroloog, nefroloog en internist-endocrinoloog maakt dit mogelijk.

flevoziekenhuis-niersteenzorgstraat-02Vlnr. uroloog B. Meijer, nefroloog S. Sekkat
en internist-endocrinoloog N. Smit

Nierstenen

Nierstenen worden veroorzaakt door een aanleg hiervoor, een bepaald voedingspatroon of een combinatie hiervan. Nierstenen kunnen herkend worden aan pijnaanvallen in de flank, die uit kan stralen naar de lies. Sommige nierstenen geven echter geen tot weinig klachten.

U heeft een verhoogd risico op herhaling van nierstenen wanneer:

  • nierstenen in de familie voorkomen
  • u nierstenen aan twee kanten heeft
  • u al eerder een niersteen of nierstenen gehad heeft

Hoe verloopt de behandeling?

Wanneer de huisarts bij u (verdenking van) nierstenen geconstateerd heeft, krijgt u een verwijzing van uw huisarts naar de uroloog. U maakt hiervoor een afspraak via de polikliniek Urologie van het Flevoziekenhuis.

In het Flevoziekenhuis zijn alle behandelingen van nierstenen voorhanden, zoals het vergruizen van uw nierstenen met de niersteenvergruizer of behandeling met laser.

Hoe werkt de Niersteenzorgstraat?

Wanneer tijdens het bezoek aan de uroloog blijkt dat u een verhoogd risico op herhaling van nierstenen heeft, vindt aanvullend onderzoek van uw bloed en urine plaats. U krijgt hiervoor een verwijzing naar de nefroloog. Deze analyseert dit onderzoek en bespreekt de uitslag met u.

Nierstenen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld jicht, een calciumverstoring, een te snel werkende bijschildklier of een nierziekte. Wanneer de oorzaak een te snel werkende bijschildklier blijkt te zijn, wordt u verwezen naar internist-endocrinoloog Smit voor onderzoek en behandeling. Wanneer de oorzaak een nierziekte blijkt te zijn, begeleiden de nefrologen u verder.

Er is grote kans dat een onderliggende oorzaak voor uw nierstenen wordt gevonden. Als hiervoor behandeling wordt gestart, verkomt dit mogelijk nieuwe niersteenaanvallen.