De ruimte op de afdeling Oncologie waar chemotherapie wordt gegeven, is ruim opgezet. Er staan prettige fauteuils en er is ruimte om met anderen te praten of u juist even af te zonderen. Op deze afdeling werken toegewijde verpleegkundigen met ruime ervaring. Zij geven u uitgebreide voorlichting en begeleiden u de gehele dag.

Chemotherapie heeft effect op je hele lichaam. Er zijn verschillende soorten chemotherapie net zoals er verschillende soorten tumoren zijn. Chemotherapie werkt op snel delende cellen, dus ook op haren en nagels. Meestal begint de eerste haaruitval 15 tot 20 dagen na de eerste kuur.
Het is mogelijk tijdens een chemokuur een hoofdhuidkoeler en speciale handschoenen te dragen, die in sommige gevallen haaruitval kunnen verminderen en ook het broos worden van de nagels. Uw verpleegkundige van de afdeling Oncologie kan u hier meer over vertellen.
kurenkamer

Mammaprint
Bij sommige vormen van borstkanker speelt de vraag of chemotherapie noodzakelijk is. Wanneer hieraan wordt getwijfeld dan kan uw specialist een mammaprint aanvragen. Dit is een DNA-onderzoek waarbij gekeken wordt hoe agressief de tumor is. U loopt ofwel een laag risico op uitzaaiingen binnen 5 jaar ('laag risico') ofwel een hoog risico op uitzaaiingen ('hoog risico'). Wanneer u valt in de laag risico-groep dan is chemotherapie niet nodig.
Wilt u meer weten over de mammaprint? Kijk dan op www.mammaprint.nl .