uitgelicht

Bart van Dijkman, traumachirurg'Het verschil zit ‘m in de beleving’
“Ik volgde mijn opleiding tot traumachirurg in het AMC in Amsterdam. Daarna kwam de vraag: waar wil ik werken? Toen deze baan voorbij kwam dacht ik: dit is mijn kans. Almere wordt de vierde stad van Nederland, en het Flevoziekenhuis is nog steeds het enige ziekenhuis in de stad. Hier valt veel te doen. Ik ben een ‘bouwer’, dus dit ziekenhuis past bij mij. We staan hier aan de basis van een heel mooi, groot perifeer ziekenhuis.

Ik zoek graag naar de beste oplossing voor de patiënt, in alles. Wat maakt een patiënt allemaal mee als hij of zij hier op de Spoedpost komt? Kan de patiënt zijn auto dichtbij parkeren, wordt hij of zij snel gezien, is er voortgang en vooral, met welk gevoel gaat de patiënt naar huis? De patiënt verwacht dat de zorg goed is. Het verschil zit hem in de beleving. Een positieve ervaring telt zich op de Spoedpost vijf keer uit. Zijn patiënten hier tevreden, dan zien we ze later terug in het ziekenhuis.

De vakgroep chirurgie werkt intensief samen met de chirurgen van het AMC. Ik ben zelf voor 20% gedetacheerd in het AMC. Eén van mijn motto’s is: je moet niet zelf het wiel willen uitvinden en er dan na een tijdje achter komen dat het vierkant is en niet rolt. Er is veel uitwisseling van kennis en kunde, en zelfs van patiënten. Deze unieke samenwerking geeft een kwaliteitsimpuls aan de chirurgie, maar ook aan de Spoedeisende hulp, IC en OK van het Flevoziekenhuis.

Ik vind de sfeer prettig. Ik ben relatief jong in het vak, maar word net zo gewaardeerd. We leren van elkaar. Je spreekt gemakkelijk even een collega aan: wat zou hij ervan vinden? En dat gaat verder dan alleen de directe collega’s. Ik ben ervan overtuigd dat de patiënt daar baat bij heeft.”

Bart van Dijkman
traumachirurg
44 jaar
in dienst sinds maart 2009