uitgelicht

Judith Branger, internist/opleider‘Opleiden zorgt voor kwaliteit van zorg’

“Ik ben sinds dit jaar hoofdopleider van de vakgroep Interne geneeskunde. Al meer dan 10 jaar worden in het Flevoziekenhuis basisartsen opgeleid tot medisch specialist. De afgelopen jaren zijn we een echt opleidingsziekenhuis geworden: er zijn veel medische vervolgopleidingen bij gekomen. Wij vinden het opleiden van specialisten heel belangrijk en daar steken we met z’n allen veel tijd en aandacht in.”
“Dat doen we omdat het opleiden van artsen tot kundige specialisten belangrijk vinden. En ook is opleiden relevant is voor ons als specialist én voor het ziekenhuis als geheel. Want opleiden vraagt om gemotiveerde artsen die het leuk vinden om kennis en kunde te delen en naar een hoger niveau te tillen. En om nieuwsgierige, kritische dokters die zorg willen leveren naar de meest recente inzichten en streven naar continue verbetering.”

“Opleiden vraagt ook om een ziekenhuis waar het werkklimaat prettig en veilig is, waar ruimte wordt gemaakt voor onderwijs, waar goed gecommuniceerd wordt en waar teamwork hoog in het vaandel staat. In dat licht zorgt opleiden dus voor kwaliteit van zorg in het ziekenhuis. En daar werken we voor: goede zorg voor de patiënt, nu en in de toekomst.“
“Elke medische vervolgopleiding heeft een opleidingsplan. Daarin beschrijven we wat een specialist in opleiding moet weten en kunnen. Daarbij gaat het niet alleen om medisch inhoudelijke kennis en kunde, maar ook om andere vaardigheden zoals communiceren, samenwerken, wetenschap, organiseren, reflecteren en professioneel handelen. Dat trainen we door het benoemen en evalueren van leerdoelen of met behulp van de ‘korte klinische beoordeling’ (KKB). Hierbij krijgt de arts-assistent feedback op allerhande zaken zoals een overdracht, een familiegesprek, of een gegeven voordracht.”
“‘Eén team, één taak’ is de slogan van het landelijke opleidingsplan Interne Geneeskunde. Dat klopt zeker, want eigenlijk zijn we allemaal opleider. Als hoofdopleider bewaak ik vooral de continuïteit en kwaliteit van de opleiding, voer ik voortgangsgesprekken en begeleid ik de loopbaan van de arts-assistent. Dat is echt heel leuk om te doen.  Je ziet een jonge, beginnende dokter onder onze vleugels groeien naar een ervaren arts met vertrouwen in zijn eigen kunnen. Dat is prachtig om te zien.”

Judith Branger
42 jaar
internist-infectioloog en opleider
in dienst sinds 2008