uitgelicht

Dorien Coster, operatieassistent in opleiding

dorien coster


Als kind keek ik al graag naar medische series. En ik gluurde over de schouder van mijn vader mee als hij videobanden voor zijn werk als huisarts bekeek. Ik wilde patholoog anatoom worden, maar daar had ik jammer genoeg niet de juiste vooropleiding voor. Uiteindelijk koos ik voor diëtist. Tijdens mijn stage mocht ik meelopen op de OK. Ik zag een buismaagoperatie, eigenlijk was ik toen al verkocht. Ik heb mijn studie afgemaakt en jarenlang als diëtist gewerkt. Met veel plezier, maar ik ben gestopt om voor mijn kinderen te zorgen. Pas vorig jaar heb ik de overstap durven maken.

Ik heb via vindjebaanin1dag gesolliciteerd naar de functie leerling OK-medewerker chirurgie. Aan het eind van de dag liep ik superblij met mijn contract de deur uit! Inmiddels ben ik een half jaar onderweg en geniet elke dag van mijn nieuwe beroep. Ik ben gefascineerd door de medische techniek en het teamwork. Tijdens een keizersnee wordt het kindje razendsnel gehaald en staat er een team klaar om het op te vangen. Iedereen doet ertoe. Ik haal de patiënt op uit de holding en breng hem of haar naar de OK. Ik geniet van dat korte moment van contact.

Tijdens de OK geef je de instrumenten, gazen en klemmen aan. Je moet er constant ‘bij zijn’. Waar zijn ze nu, wat hebben ze nodig. Het mooist is als je vooruit kunt kijken, kunt anticiperen. Maar zover ben ik nog niet. Ik sta er met mijn neus bovenop en zie en hoor alles, om maar zo snel mogelijk te leren. Ervaren collega’s hoeven elkaar maar aan te kijken en...dat wil ik ook! Maar ze remmen me af, je hebt 3 jaar de tijd! Het is niet altijd makkelijk, werken, leren en moeder zijn tegelijk. Maar ik heb mijn zelfstandigheid terug en ben een mooi beroep rijker.