De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Lees meerAllergische neusklachten (allergische rhinitis)
Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op onschadelijke stoffen. Het afweersysteem reageert dan sterk op stoffen zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Allergische neusklachten kunnen bestaan uit een neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan ogen, neus en keel.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Iedereen kan in meer of mindere mate last hebben van deze stoffen. De meest bekende vorm van allergie is hooikoorts. Hooikoorts wordt veroorzaakt door hooi, maar ook door stuifmeel van bloeiend gras. Neusklachten door irriterende (chemische) stoffen - zoals tabaksrook of verflucht - zijn geen allergie.
Wat gebeurt er bij een allergie-aanval?
Bij een allergische reactie reageert het afweersysteem van de neus abnormaal op het allergeen waarvoor u overgevoelig bent. Als een allergeen - bijvoorbeeld stuifmeelkorrels van gras - in uw neus komt, reageert het neusslijmvlies hierop. In het neusslijmvlies zitten cellen waaraan antistoffen zijn gebonden. Het allergeen bindt zich aan deze antistoffen wat de cel stimuleert. Hierdoor komen bepaalde stoffen zoals histamine vrij. Deze stoffen verwijden kleine bloedvaatjes in de neus; wat een jeukende neus, niezen en neusverstopping tot gevolg heeft. We noemen dit allergische rhinitis.
Gerelateerde klachten en ziekten
Allergische rhinitis kan ook andere ziekten en klachten (mede) veroorzaken. Dit zijn onder andere oorontsteking, neusbijholtenontsteking, hoesten, hoofdpijn en vermoeidheid. Meestal worden deze klachten minder als de allergie goed behandeld wordt.
Symptomen
De meeste mensen met allergische neusklachten hebben vooral last van neusverstopping en soms van een loopneus. Deze groep wordt de 'blokkers’ genoemd. Anderen hebben vooral last van een waterige loopneus, niezen en soms ook jeukende, tranende ogen. We noemen deze groep ook wel de ‘lopers’. De meeste ‘lopers’ zijn allergisch voor pollen en sommigen voor dieren.
Astmapatiënten kunnen naast deze neusklachten ook last hebben van benauwdheid en een piepende ademhaling.
Onderzoeken
Met onderzoek kan de KNO-arts vaststellen of uw klachten worden veroorzaakt door bepaalde stoffen uit uw omgeving. De KNO-arts kan een huidtest doen of een bloedonderzoek. Bij een bloedonderzoek wordt via bloedmonsters bepaald of u allergisch bent.
Behandelingen
Bij de behandeling van allergie is het erg belangrijk dat u contact met het allergeen zoveel mogelijk vermijdt. Overleg hierover met de KNO-arts.
Medicijnen
Er zijn medicijnen die gebruikt worden als er allergische klachten zijn. Ook zijn er beschermende middelen die continu gebruikt moeten worden. Dit is meestal neusspray met corticosteroïd. Vooral bij neusverstopping helpen deze medicijnen het best.
Immunotherapie
Een andere manier om allergieklachten te behandelen is om het afweersysteem te laten wennen aan de stof waar u allergisch op reageert. Deze behandeling heet immunotherapie. Het doel hiervan is om u minder allergisch te maken. Hierdoor zijn uiteindelijk minder of zelfs helemaal geen medicijnen meer nodig. Immunotherapie krijgt u met injecties of tabletten.
Nuttige links
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.