De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Lees meerArtrose
Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Dit veroorzaakt pijn. Deze slijtage kan bijvoorbeeld komen door ouderdom of overbelasting. Er kunnen ook andere oorzaken zijn.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Artrose is een vorm van reuma in het gewricht. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit; het wordt dunner, zachter en brokkelig. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. Pijn door artrose komt dus waarschijnlijk door andere veranderingen binnen en buiten het gewricht.
Naast de kraakbeenschade ontstaan veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen. Er zijn vaak aan de rand van het gewricht knobbels te zien. Ook is er vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Soms veranderen zenuwen in het gewricht, wat pijn veroorzaakt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en dan doen pezen om het gewricht pijn. Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar dit hoeft niet. In de knieën, heupen, gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen komt de aandoening het meest voor.
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. De internationale naam van artrose is osteoartritis.
Symptomen
- pijnlijke en gevoelige gewrichten;
- pijn en stijfheid verminderen door te bewegen;
- gezwollen gewrichten die moeilijk te bewegen zijn;
- pijn en klachten worden langzaam erger;
- ochtendstijfheid;
- bij beweging knarsen de gewrichten.
Onderzoeken
Meestal is lichamelijk onderzoek voldoende voor de diagnose. Soms is een röntgenfoto nodig om artrose te bevestigen.
Behandelingen
Helaas is het niet mogelijk om artrose te genezen of te remmen. Het proces van kraakbeenslijtage is niet te beïnvloeden. Reumaremmende medicijnen werken helaas niet bij artrose. Wel kunt u zelf het een en ander doen om de klachten te verminderen.
- Bewegen is van groot belang om de gewrichten soepel te houden. Soms met hulp van een fysiotherapeut.
- Bij praktische problemen met bijvoorbeeld de handen kan een ergotherapeut soms helpen.
Als u erg veel last van artrose heeft en pijnstilling onvoldoende is, kan uw huisarts u ook naar de pijnpolikliniek verwijzen.
Soms kunt u een gewrichtsprothese krijgen, zoals een kunstheup of knie. De arts voert deze operatie uit of in het geval van de handen gebeurt dit door de plastisch chirurg.
Nuttige links
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Reumatologie via 036 868 88 06.