Van vrijdag 13 december tot en met maandag 16 december leggen apotheekmedewerkers het werk neer. De meeste apotheken zijn gesloten. Apotheek De Brug is beperkt open, alleen het dienstluik is geopend. In heel Almere blijven in totaal zeven apotheken open voor spoed.
Lees meerBindweefselknobbel (fibroadenoom)
Een fibroadenoom (bindweefselknobbel) is het meest voorkomende goedaardige ‘knobbeltje’ in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel die meebeweegt met het borstweefsel. Over het algemeen wordt een fibroadenoom niet veel groter dan 2 á 3 centimeter. Het is een afwijking die ontstaat door plaatselijke wildgroei van steun- en klierweefsel en is volledig goedaardig. Het drukt het omringende weefsel opzij, maar tast het niet aan.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Onderzoeken
Een fibroadenoom kan op een mammografie zichtbaar zijn als een rond of ovaal vlekje tussen het borstklierweefsel. Na de mammografie volgt een echografie om de afwijking op een andere manier in beeld te brengen. Zo kan het worden onderscheiden van bijvoorbeeld een vochtblaasje (cyste). Bij vrouwen tot dertig jaar is een echografie alleen meestal voldoende.
Als de radioloog denkt dat uw knobbeltje mogelijk een fibroadenoom is, is de volgende stap het bepalen van de grootte van de afwijking en hoe deze eruitziet. De afwijking wordt met een dikke naald aangeprikt (een zogenaamde 'histologische punctie'). Via deze naald worden cellen opgezogen die door de patholoog onder de microscoop worden bekeken. U krijgt 2 werkdagen na de punctie een afspraak op de mammapoli van het Flevoziekenhuis om de uitslag te bespreken
Behandelingen
Als is vastgesteld dat de afwijking een fibroadenoom is, zijn er een aantal mogelijkheden. In overleg met uw behandelaar wordt meestal besloten om verder niks te doen. Fibroadenomen kunnen vanzelf weer verdwijnen omdat het lichaam het zelf opruimt. Dit kan echter wel een aantal jaar duren. Controles zijn daarbij niet nodig. Sommige vrouwen hebben echter veel klachten omdat het voor iedere menstruatie pijnlijk is of omdat het precies onder de rand van de BH zit. In dat geval kan er besloten worden het fibroadenoom te verwijderen. Dit kan op twee manieren: de chirurg kan het op de dagbehandeling onder narcose verwijderen, of het kan verwijderd worden door de radioloog. De procedure bij de radioloog heet een Mirabel procedure. Het fibroadenoom wordt dan met een groot aantal biopsieën als het ware ‘weggehapt’ onder lokale verdoving via een klein sneetje in de huid. Deze procedure vindt in het Amsterdam UMC plaats.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.