De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Lees meerGescheurde schouderpees (cuff)
Rondom het schoudergewricht zit de ‘rotator cuff’ die bestaat uit de vier dieper liggende schouderspieren waarvan de pezen als een band om de schouder zitten. Deze spieren zijn belangrijk voor bewegingen (zoals draaiende bewegingen van de bovenarm), maar ook voor het verstevigen van de schouderkop in de ondiepe kleine schouderkom. Als er een scheur in één of meerdere pezen (cuff ruptuur) zit, kan de arm minder goed bewegen en is er minder kracht.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Oorzaken
Een cuff ruptuur komt het meest voor bij mensen boven de 55 jaar, ouderdom kan namelijk zorgen voor slijtage van de pees. Maar ook een ongeluk, een schouder die uit de kom is of misschien zelfs gebroken is, kan zorgen voor een cuff ruptuur. Als op jongere leeftijd een cuff ruptuur voorkomt, dan komt dit meestal door een ongeluk.
Symptomen
Bij een cuff ruptuur heeft u vaak pijn en minder kracht. De pijn wordt meestal verspreid in de schouders gevoeld met uitstraling naar de bovenarm en soms tintelingen in de hand. U heeft meestal 's nachts pijn, maar typisch voor een peesscheur van de schouder is dat de pijn erger wordt bij bewegen van de arm. Bij een grote scheur is er sprake van krachtsverlies en is het soms zelfs onmogelijk om de arm zijwaarts omhoog te doen.
Onderzoeken
Er wordt een röntgenfoto en een echo gemaakt om de schouder goed te bekijken en een diagnose te kunnen stellen. Soms is het nodig om een MRI-scan uit te voeren om te beoordelen welke behandeling het meest geschikt is. Er wordt ook wel eens een injectie met een snelwerkende pijnstiller en een ontstekingsremmer toegediend om uw schouder goed te kunnen onderzoeken. De ontstekingsremmer vermindert de irritatie in het gewricht en werkt op langere termijn. Er bestaat een mogelijkheid dat de pijn na de injectie eerst toeneemt. Na 3 à 4 dagen moet de pijn langzaam minder worden.
Behandelingen
Nadat de diagnose is gesteld, bepaalt de orthopedisch chirurg in overleg met u en de fysiotherapeut, de gewenste behandeling.
Kleinere scheuren hoeven meestal niet geopereerd te worden. Vaak is de eerste stap: behandeling met injecties in het gewricht met een ontstekingsremmer en een pijnstiller. Vaak vermindert dit de pijn en kunt u al snel beter bewegen. Doordat er veel spieren rondom de schouder lopen die samenwerken, kan de functie van de gescheurde pees opgevangen worden als de irritatie en pijn zijn afgenomen. Fysiotherapie kan helpen om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren. Het aantal injecties is beperkt omdat de medicijnen in de vloeistof de pees kunnen verzwakken, waardoor het alsnog kan scheuren.
Wanneer de klachten ondanks injecties, rust en fysiotherapie niet verminderen of als er sprake is van een grote of volledig afgescheurde schouderpees, kan uw arts een operatie voorstellen.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 88 05.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.