De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Ingang Spoedpost Almere via hoofdingang FlevoziekenhuisOntstoken neusamandelen
In de neus-keelholte, in de keel en op de tong zit veel lymfeklierweefsel. Neusamandelen zijn verdikte stukjes lymfeklierweefsel in de neus-keelholte. Ontstoken neusamandelen zwellen op en veroorzaken dan vaak klachten. Bij een acute ontsteking gaan de klachten vaak na ongeveer 3 dagen weer weg. Een acute ontsteking van de amandelen kan een paar keer per jaar terugkeren. Amandelen kunnen ook chronisch ontstoken zijn. Dat is een reden om de neusamandelen te verwijderen.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Het lichaam heeft een uitgebreid systeem om infecties tegen te gaan. Dit systeem noemen we het lymfekliersysteem. Het vangt zoveel mogelijk binnendringende ziekteverwekkers op en maakt deze onschadelijk. Normaal gesproken dragen neusamandelen (een beetje) bij aan de afweer tegen ziekteverwekkers. Als ze met te veel ziekteverwekkers in contact komen, raken de neusamandelen overbelast. Soms gaan ze dan ontsteken. De neusamandelen zijn vooral bij kinderen tot het 8 jaar aanwezig, daarna nemen ze af in grootte. Soms blijven de neusamandelen wel bestaan.
Symptomen
- terugkerende verkoudheid;
- terugkerende oorontstekingen;
- vieze neus;
- slechthorendheid;
- slecht slapen;
- snurken;
- regelmatig door de mond ademen.
Onderzoeken
De neusamandel is door de geopende mond niet te zien. Hij ligt hoog achter in de neus-keelholte. Het is in principe mogelijk om de neusamandel op een röntgenfoto te zien. Er wordt hiervoor echter zelden een foto gemaakt.
Behandelingen
Een acute ontsteking van de neusamandelen is te bestrijden met antibiotica. Wanneer dat niet helpt, is een operatie aan de neusamandelen vaak nodig.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.