Van vrijdag 13 december tot en met maandag 16 december leggen apotheekmedewerkers het werk neer. De meeste apotheken zijn gesloten. Apotheek De Brug is beperkt open, alleen het dienstluik is geopend. In heel Almere blijven in totaal zeven apotheken open voor spoed.
Lees meerWondroos
Wondroos is een ernstige bacteriële infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. Wondroos krijgt u door bacteriën, meestal stafylokokken of streptokokken. De bacteriën komen de huid binnen via een wondje. Dit kunnen allerlei wondjes zijn zoals een puistje, een schaafwond, een brandwond of een operatiewond. Maar deze wondjes kunt u ook krijgen door een kloofje, eczeem of een schimmel (zwemmerseczeem). Bij wondroos in het gezicht kan de bacterie ook afkomstig zijn uit de oren, de neus of de bijholtes (neusbijholte, voorhoofdsholte).
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Behandeling met antibiotica moet zo snel mogelijk worden ingesteld om erger te voorkomen. Wondroos is besmettelijk, maar de kans dat iemand anders ook wondroos krijgt, is heel erg klein.
Symptomen
- Een plotseling rode, warme, opgezwollen en pijnlijke huid.
- De wond heeft een duidelijke rand.
- Opgezette lymfeklieren.
- Donkerrode blaren met daarin bloed (vooral bij ouderen aan de benen).
Bij te late behandeling, kunnen andere complicaties zijn:
- abcessen;
- bloedvergiftiging;
- trombose in de hersenen en hersenvliesontsteking;
- nierontsteking.
Onderzoeken
De diagnose wondroos is meestal eenvoudig te stellen op basis van uw klachten. Met een wattenstaaf kan de arts wat materiaal afnemen om te onderzoeken.
Behandelingen
Bij ernstige wondroos wordt u meestal opgenomen in het ziekenhuis en krijgt u een kuur. Minder ernstige gevallen kunnen thuis behandeld worden met antibiotica.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34, de Spataderkliniek via 036 868 92 72 of het Wond expertisecentrum via e-mail: wondzorg@flevoziekenhuis.nl.