Van vrijdag 13 december tot en met maandag 16 december leggen apotheekmedewerkers het werk neer. De meeste apotheken zijn gesloten. Apotheek De Brug is beperkt open, alleen het dienstluik is geopend. In heel Almere blijven in totaal zeven apotheken open voor spoed.
Lees meerBarbotage van de schouder (needling)
Een barbotage wordt uitgevoerd bij een chronische ontsteking van één van de pezen in de schouder, waarbij de ontstoken pees gedeeltelijk is verkalkt. Deze behandeling wordt gedaan als fysiotherapie en injecties met corticosteroïden (ontstekingsremmers) en vloeibare pijnstillers de klachten niet voldoende hebben verholpen.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Voorbereiding
- Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet van tevoren, in overleg met uw arts, worden gestaakt.
- Overgevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen graag vooraf melden aan de radioloog en/of laborant.
- Ook bij (eventuele) zwangerschap en het geven van borstvoeding is het nodig dat u overlegt met uw behandelend arts. De behandeling kan dan worden uitgesteld.
- We raden u aan om bovenkleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
Onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog, geassisteerd door een laborant. Tijdens de behandeling ligt u met ontblote schouder op uw rug op de onderzoekstafel. Eerst wordt de schouder gedesinfecteerd en het gebied rond de ontstoken pees verdoofd. De verdovingsprik kan pijnlijk zijn, maar tijdens de behandeling is de pijn minimaal. De verdovingsvloeistof werkt vrijwel meteen.
De radioloog prikt met twee naalden de ontstoken, verkalkte pees aan. Met het echobeeld wordt gecontroleerd of de naalden op de juiste plek zitten. Via deze naalden probeert de radioloog zoveel mogelijk kalk te verwijderen door deze weg te spoelen met een fysiologische zoutoplossing. Door het aanprikken van de pees wordt een reactie in gang gezet waardoor de doorbloeding van de pees wordt verbeterd. Hierdoor wordt de ontsteking verder tot rust gebracht in de weken die volgen op de behandeling. Tot slot wordt een ontstekingsremmende en pijnstillende vloeistof ingespoten.
De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.
Bij 75 tot 80% van de patiënten brengt deze behandeling de klachten terug tot een aanvaardbaar laag niveau.
Na onderzoek
- Na afloop van het onderzoek krijgt u een mitella mee, die u een week moet dragen. Met de mitella mag u NIET autorijden. Houd hier rekening mee voor de terugreis.
- U mag de schouder wel gebruiken, maar voorkom een week lang forse inspanning van de schouder. Dat betekent dat u niet mag sporten, geen fysiotherapie kunt doen, niet zwaar mag tillen enzovoort.
- De eerste 24 uur is de pijn nog aanwezig. U kunt paracetamol gebruiken tegen de pijn. Vanaf twee dagen na de behandeling zullen de pijnklachten minder worden.
- De eerste paar dagen kan uw schouder licht gezwollen en blauw/rood verkleurd zijn. Dit trekt vanzelf weer weg.
- Als de schouder rood, dik en erg pijnlijk wordt, neem dan contact op met uw behandelend arts.
- Minimaal 4 weken na de behandeling kunt u pas beoordelen of het onderzoek het gewenste resultaat heeft.
- Uw arts ontvangt de uitslag van de radioloog, die met u wordt besproken.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.