De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Lees meerBeenmergpunctie (botboring)
Binnenin de meeste botten zit beenmerg wat bestaat uit een sponsachtige botstructuur met daarbinnen het vloeibare beenmerg. In het beenmerg worden de bloedcellen aangemaakt. Bij een beenmergpunctie zuigt een naald het vloeibare beenmerg op en neemt dezelfde naald een klein stukje van het sponsachtige beenmergbot uit.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Onderzoek
Het beenmerg is in de achterzijde van de bekkenkam en in het borstbeen gemakkelijk en veilig te bereiken met een naald. Bij een punctie uit het borstbeen kan alleen het vloeibare beenmerg worden verkregen.
Beenmergpunctie uit de bekkenkam
U ligt op uw zij met opgetrokken knieën en uw rug en billen ontbloot. U krijgt een plaatselijke verdoving. Met een klein mesje maakt de arts een sneetje van 2 tot 3 mm in de huid en prikt met de punctienaald het bot aan. De arts moet hiervoor hard duwen, maar het mag geen pijn meer doen. Het opzuigen van het vloeibare beenmerg, kan een paar seconden een trekkend gevoel geven door uw bil. Daarna neemt de arts met dezelfde naald een kleine stukje (1 mm dik, 2 cm lang) van het sponsachtige beenmergbot uit. Dit heet een biopt. Soms is een tweede stukje nodig voor een betrouwbare diagnose. Na de punctie blijft u een halfuur plat op uw rug liggen met een opgerold handdoekje onder de prikplaats. Het onderzoek duurt 45 minuten tot 1 uur, de punctie zelf duurt enkele minuten.
Beenmergpunctie uit het borstbeen (sternumpunctie)
Als alleen vloeibaar beenmerg nodig is voor onderzoek, kan de arts de beenmergpunctie doen uit het borstbeen. Dit heet een sternumpunctie en gebeurt met een kleinere en dunnere naald. U ligt hierbij plat op uw rug en krijgt een plaatselijke verdoving. Na de punctie blijft u 15 minuten liggen met een drukverband.
Na onderzoek
Na het onderzoek kunt u meteen huis. U heeft geen hechtingen. Na het uitwerken van de verdoving kan de prikplaats nog 1 tot 2 dagen gevoelig zijn.
De uitslag
Het beenmerg en beenmergbot gaan naar verschillende laboratoria in Amsterdam. Deze bekijken het vloeibare beenmerg microscopisch, met speciale kleuringstechnieken en zelfs met DNA-technologie. Uit het uitgenomen stukje sponsachtige beenmergbot wordt van verschillende soorten bloedcellen de onderlinge samenhang bekeken onder de microscoop.
Vooral het bewerken van het botstukje (10 tot 13 dagen), maar ook het eventuele DNA-onderzoek (4 tot 6 weken) kosten tijd. De controleafspraak op de polikliniek waarin u de uitslag krijgt, is daarom 2 weken na het onderzoek.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16.