De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Ingang Spoedpost Almere via hoofdingang FlevoziekenhuisBotdichtheidsmeting (Dexa-scan)
Een botdichtheidsmeting is een onderzoek om te kunnen vaststellen of u osteoporose (botontkalking) heeft. Met een speciaal röntgenapparaat is het mogelijk de hoeveelheid kalk in de botten (botdichtheid) van uw heup en rugwervels te meten.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
De gemeten hoeveelheid kalk wordt vergeleken met waarden die, normaal gesproken, horen bij uw geslacht en uw leeftijd. Uit de mate van botdichtheid kan worden afgeleid of er sprake is van botontkalking of wat het effect is geweest van een osteoporosebehandeling. De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo klein dat de kans op schadelijke effecten minimaal is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.
Voorbereiding
Er is geen speciale voorbereiding nodig.
Wel vragen wij u alle kledingstukken uit te doen (ook de beha), met uitzondering van de onderbroek, sokken en eventueel een strak zittend hemd. Heeft u moeite met het uit- en aankleden (door bijvoorbeeld een handicap), trek dan gemakkelijke kleding aan.
Een navelpiercing moet altijd uit, omdat dit het onderzoek verstoort.
Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden kan wel.
Belangrijke aandachtspunten
- u mag 3 dagen voorafgaand aan de botdichtheidsmeting geen ander (röntgen)onderzoek hebben ondergaan waarbij contrastmiddel is gebruikt. Dit beïnvloedt het resultaat van de botdichtheidsmeting. Neem in dat geval telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor overleg;
- als u zwanger bent of daar een vermoeden van heeft, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie.
Onderzoek
De radiologisch assistent/laborant komt u halen uit de wachtruimte en vertelt bij elke stap wat er gaat gebeuren. Voor het onderzoek begint, worden eerst uw gewicht en lengte ingevoerd. Deze gegevens zijn nodig voor de beoordeling van het resultaat. Tijdens het onderzoek blijft de radiologisch assistent/laborant bij u in de onderzoekskamer. Het onderzoek is niet pijnlijk.
In de onderzoekskamer gaat u op uw rug op de onderzoekstafel liggen. U krijgt een kussen onder de benen, zodat de rug plat komt te liggen en uw armen houdt u boven uw hoofd. Het röntgenapparaat zit verwerkt in een kantelbare C-arm die boven u hangt. Tijdens het onderzoek beweegt deze arm over de plaatsen waar gemeten wordt. Dit zijn uw onderste rugwervels en een heup. Voor een het beste resultaat is het belangrijk dat u ontspannen en stil ligt. De foto’s kunnen mislukken als u zich beweegt.
Als het onderzoek klaar is, wordt eerst de kwaliteit en volledigheid van het onderzoek beoordeeld. Naar aanleiding van deze beoordeling is het soms nog nodig om aanvullende (extra) opnamen te maken voordat het onderzoek klaar is.
Meestal duurt het onderzoek tussen de 10 en 20 minuten.
Uitslag
De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek. De radioloog maakt een verslag en stuurt dit aan de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. De behandelend arts of huisarts bespreekt de uitslag met u.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.