De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Lees meerColoscopie
Een coloscopie is een inwendig kijkonderzoek van de gehele dikke darm. Hiermee kan de maag-, darm- en leverarts de binnenkant van de dikke darm en het laatste deel van de dunne darm bekijken met een flexibele slang (endoscoop). Aan het uiteinde van de endoscoop zit een klein lampje en een camera. De camera is verbonden met een beeldscherm, waarop de arts het onderzoek volgt. Een coloscopie kan vrijwel alle afwijkingen aan de dikke darm opsporen.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Een belangrijk voordeel van dit onderzoek is dat de arts direct kleine ingrepen kan uitvoeren zoals weefselhapjes afnemen (biopt) en poliepen verwijderen. De ingrepen doen meestal geen pijn.
Bekijk hieronder de video over de coloscopie.
Voorbereiding
- Voor dit onderzoek moet de darm goed schoon zijn. Daarom moet de darm worden gereinigd. Uw arts legt uit hoe dit gaat.
- Overleg met uw arts welke medicijnen u gebruikt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u hier voor het onderzoek soms tijdelijk mee te stoppen.
- Geef aan of u een eventuele allergie voor medicatie, hartafwijking, longziekte, diabetes, hoge bloeddruk of andere aandoening heeft.
- Geef aan als u eerder een (darm)operatie heeft gehad.
- Geef aan als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Onderzoek
Vooraf krijgt u een polsbandje met uw gegevens. Tijdens de coloscopie ligt u op uw linkerzij op de onderzoeksbank. De arts brengt de endoscoop via uw anus in uw endeldarm en schuift de endoscoop voorzichtig verder uw darm in. De endoscoop wordt tot het begin van de dikke darm ingebracht. De arts trekt daarna de endoscoop rustig terug. Tijdens het terugtrekken vindt de beoordeling van het slijmvlies plaats. Om de darm goed te ontplooien wordt wat lucht ingeblazen. Hierdoor kunt u darmkrampen krijgen, die vervelend kunnen zijn. Waarschijnlijk laat u winden tijdens het onderzoek. Deze winden ontstaan door de ingeblazen lucht. Het laten van winden tijdens het onderzoek is heel normaal en hiervoor hoeft u zich niet te schamen. De arts kan tijdens het onderzoek vragen of u op uw rug of andere zij wilt gaan liggen. Ook kan een assistent met de handen uw buik ondersteunen om uitbochten van de endoscoop te voorkomen.
Bij dit onderzoek kunt u geen begeleider meenemen.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Als de arts tijdens het onderzoek een ingreep uitvoert, kan het langer duren.
Pijnstilling of sedatie (roesje)
De endoscoop wordt voor het inbrengen glad gemaakt met glijmiddel zodat het inbrengen en doorschuiven van de endoscoop gemakkelijker gaat. Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten in de darm pijnlijk zijn. De pijn vermindert als de endoscoop voorbij een bocht is. De pijnbeleving is voor iedereen anders. Als u zich tijdens het onderzoek kunt ontspannen, dan is het onderzoek vaak minder pijnlijk. Als u wilt kunt u wel een sedatie (roesje) krijgen, waardoor u slaperig wordt en minder van de operatie merkt. Een sedatie is geen narcose. Bij sedatie krijgt u vooraf een infuus (dun plastic slangetje) in een bloedvat op de hand of arm, om het slaapmiddel toe te dienen. Ook kunt u via het infuus pijnstilling krijgen.
Na onderzoek
- Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek en het eventuele biopt met u. Soms krijgt u een voorlopige uitslag op papier. Uw arts bespreekt ook de eventuele behandeling met u.
- Als er een biopt is gedaan of een poliep is verwijderd, zijn soms extra controles nodig en blijft u wat langer ter observatie in het ziekenhuis. Anders kunt u na het onderzoek in principe gewoon weer naar huis. U kunt het beste iemand vragen u naar huis te brengen, vooral als u sedatie of pijnstilling heeft gehad.
- Doe op de dag van het onderzoek verder rustig aan.
- U mag na het onderzoek in principe weer alles eten en drinken.
- U kunt de eerste tijd na het onderzoek last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit is normaal en komt meestal door de lucht die tijdens het onderzoek in uw darm is ingeblazen. Door het laten van winden gaan de pijn en het opgeblazen gevoel meestal snel weg.
- Tot enkele dagen na het onderzoek kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus.
- Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, dan kunt u wat bloed verliezen via uw anus. Dit stopt ook vanzelf binnen enkele dagen.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.