De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Lees meerCT-scan Abdomen bij kinderen
Bij een CT-onderzoek worden met röntgenstraling afbeeldingen gemaakt van gedeelten van het lichaam. Op een computerscherm is deze afbeelding te zien door de laborant. Een CT-scan Abdomen bij kinderen brengt de buikorganen van een kind goed in beeld.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Om de buikorganen goed in beeld te brengen, krijgt uw kind voorafgaand aan het onderzoek contrastmiddel te drinken. Dit contrastmiddel zorgt ervoor dat de darmen goed zichtbaar zijn op de foto. Door het contrast is er onderscheid te maken met de rest van de organen in de buik.
De computer en het scherm staan in een aparte ruimte naast de onderzoekskamer waaruit de CT-scanner wordt bediend. De laborant kan uw kind via een microfoon horen en via het raam zien. In principe mag er tijdens het scannen geen begeleiding mee in de CT-ruimte. Er wordt per kind gekeken of dit haalbaar is.
Voorbereiding
Contrastmiddel
Het contrastmiddel dat voorafgaand aan het onderzoek gedronken moet worden, is te verkrijgen bij de balie van Radiologie. U ontvangt van de arts een voorbereidingsschema met daarop de hoeveelheden en meer uitleg.
Nuchter blijven
Voor alle onderzoeken geldt dat uw kind 4 uur nuchter moet blijven. Uw kind mag dus vanaf 4 uur voor het onderzoek niet meer eten en drinken.
Kleding en sieraden
Tijdens het onderzoek mag uw kind het ondergoed (hemd of T-shirt en onderbroek) aanhouden. Sieraden en piercings zijn niet toegestaan in het te scannen gebied.
Onderzoek
Voordat het onderzoek begint, neemt uw kind plaats op de onderzoekstafel. Deze onderzoekstafel wordt in de ronde opening van de scanner geschoven, zodat het te onderzoeken lichaamsdeel zich in het midden van de opening bevindt.
Stil liggen
Uw kind moet proberen goed stil te liggen tot het hele onderzoek gedaan is. Als tijdens de scan wordt bewogen, kan er geen diagnose worden gesteld.
Mogelijk infuus
Soms is het nodig dat er contrastvloeistof via de ader wordt toegediend. Deze vloeistof wordt via een infuusnaald in de ader van de arm gespoten.
De uitslag
De radioloog beoordeelt de scans na afloop van het onderzoek en maakt een verslag voor de arts die voor uw kind het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt de uitslag met u.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.