De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Lees meerUitstrijkje
Uitstrijkjes zijn om te onderzoeken of er sprake is van (een voorstadium van) baarmoederhalskanker. De arts strijkt met een borsteltje cellen van de baarmoedermond die vervolgens worden onderzocht in het laboratorium. Bij een afwijkend uitstrijkje is er kans dat zich uiteindelijk baarmoederhalskanker ontwikkelt.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Voorbereiding
Als u menstrueert of zwanger bent, kunt u het uitstrijkje beter uitstellen. Een uitstrijkje kan dan moeilijk worden beoordeeld.
Onderzoek
Bij een uitstrijkje gaat u zitten op een onderzoekstoel met uw benen in een beensteunen. De arts brengt een spreider (speculum of eendenbek) in uw vagina waardoor de baarmoederhals te zien is. Met een borsteltje neemt de arts vervolgens cellen van de baarmoederhals af en verzamelt deze cellen in een potje met vloeistof. Het laboratorium onderzoekt de cellen onder de microscoop. Ook kunnen aanwijzingen worden gevonden voor een infectie of ontsteking door bacteriƫn of virussen.
Een uitstrijkje is meestal niet pijnlijk, maar het kan wel even onaangenaam voelen.
Na onderzoek
Als er afwijkende cellen zijn gevonden, is verder onderzoek nodig.
Na het maken van een uitstrijkje bloedt de baarmoederhals soms. Dit kan geen kwaad en het bloedverlies stopt meestal binnen 1 dag.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.