Van vrijdag 13 december tot en met maandag 16 december leggen apotheekmedewerkers het werk neer. De meeste apotheken zijn gesloten. Apotheek De Brug is beperkt open, alleen het dienstluik is geopend. In heel Almere blijven in totaal zeven apotheken open voor spoed.
Lees meerAcute alvleesklierontsteking (pancreatitis)
Een acute alvleesklierontsteking (pancreatitis) is een kortdurende of tijdelijke ontsteking van de alvleesklier. De alvleesklier maakt enzymen aan, die in de dunne darm helpen bij de spijsvertering. Als deze enzymen in de alvleesklier actief worden, in plaats van in de dunne darm, kan de alvleesklier gaan ontsteken.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
De meest voorkomende oorzaken van acute alvleesklierontsteking zijn galstenen en/of overmatig alcohol gebruik. Er zijn ook andere oorzaken (medicijnen, aangeboren afwijkingen e.a.) Meestal verloopt een acute alvleesklier ontsteking mild en gaan de klachten binnen enkele dagen tot weken over. Soms kan een alvleesklierontsteking ook veel ernstiger verlopen en kan zelfs een opname op de Intensive Care nodig zijn. Er kan bij een ernstige acute alvleesklier ontsteking ook blijvende schade of een chronische alvleesklierontsteking ontstaan.
Symptomen
Buikpijn
Buikpijn is een veelvoorkomende klacht die veel oorzaken kent. De huisarts verwijst patiƫnten met ernstige buikpijn naar een Maag-, Darm en Leverarts, uroloog, chirurg of gynaecoloog. Deze arts voert de eerste onderzoeken uit. Als blijkt dat iemand meer bij een andere afdeling thuis hoort, dan vindt er overleg plaats en wordt de patiƫnt aan die afdeling overgedragen.
Acute en hevige pijn boven in de buik is de meest bekende klacht bij acute alvleesklierontsteking. Andere symptomen zijn:
- uitstralen van de pijn naar de rug, zij en schouders;
- verminderde eetlust, misselijkheid en braken;
- koorts;
- een versnelde ademhaling.
Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Onderzoeken
Meestal is een combinatie van onderzoeken nodig om de diagnose te kunnen stellen.
Behandelingen
Bij een acute alvleesklierontsteking wordt u meestal opgenomen in het ziekenhuis. Als de oorzaak bekend is, bespreekt de arts de mogelijke behandeling met u.
Nuttige links
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.