Intensive care
Op de afdeling Intensive care (IC) verlenen wij zorg aan patiënten die levensbedreigend ziek zijn doordat een of meerdere belangrijke lichaamsfuncties onvoldoende functioneren. Dit kunnen bijvoorbeeld het hart, de longen of de nieren zijn. Op de Intensive care worden deze lichaamsfuncties continue bewaakt en tijdelijk ondersteund door speciale apparatuur en medicijnen. De meeste patiënten op onze intensive care worden met spoed opgenomen. Wie er op de Intensive care werken kunt u op deze pagina vinden.
Contact
Communicatie
Het is heel belangrijk dat patiënten die op de Intensive care liggen en hun naasten goed geïnformeerd worden over de situatie. De communicatie over de patiënt en de behandeling gebeurt uitsluitend via gesprekken met de eerste- of tweede contactpersoon. Dit geldt ook voor telefonische gesprekken. Iemand die niet de eerste of tweede contactpersoon is krijgt daarom in principe geen details te horen.
Onderzoek en kwaliteit
De Intensive Care van het Flevoziekenhuis neemt deel aan de ‘NICE-registratie’, een landelijk doorlopend onderzoek voor het monitoren en bevorderen van de kwaliteit van de IC-geneeskunde in Nederland. De privacy van zowel de patiënten als van de deelnemende ziekenhuizen wordt gewaarborgd in deze NICE-registratie. Wilt u niet meedoen aan dit anonieme onderzoek, dan kunt u dit aangeven bij de
intensivist.
Privacy
Het is goed om te realiseren dat iedereen die zich op de afdeling bevindt, zich houdt aan de geheimhouding over alles wat ze daar zien, horen en meemaken. Uw privacy wordt dus goed bewaakt, ook tegenover de mensen die u niet direct herkent als iemand die bij uw behandeling betrokken is.
Vrijheidsbeperkende maatregelen
Soms is het nodig om vrijheidsbeperkende maatregelen toe te passen. Een patiënt wordt dan gefixeerd. Dit houdt in dat we de handen van de patiënt met polsbanden aan het bed vastmaken. Zo voorkomen we dat de patiënt lichamelijke schade oploopt.
De verpleegkundigen mogen een patiënt alleen fixeren na overleg en instemming van de patiënt of zijn/haar vertegenwoordiger en de arts. Soms moeten we in een spoed- of noodsituatie direct handelen om lichamelijke schade bij de patiënt te voorkomen. In dat geval gebeurt overleg achteraf. Wilt u meer lezen over vrijheidsbeperkende maatregelen op de IC? Bekijk dan de folder.
Informed consent
Informed consent is Engels en betekent 'geïnformeerde toestemming'. Volgens de wet WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandel Overeenkomst) moeten patiënten toestemming geven voor een medische behandeling. Dat doen ze als ze goed en helemaal zijn geïnformeerd over hun toestand (diagnose) en eventuele behandeling. Bij spoedeisende zorg, zoals op de Intensive care, kan de behandeling al gestart worden zonder toestemming. Er kunnen anders levensbedreigende situaties ontstaan. Lees hier alles over Informed consent op de IC.
Fietsend aan de beademing
Patiënten aan de beademing worden slapend gehouden. Dat heeft grote gevolgen voor hun lichamelijke toestand. Eenmaal wakker kan een patiënt ook weer oefeningen doen om spierzwakte te voorkomen.