De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Lees meerBorstkanker
Borstkanker is een kwaadaardige tumor die in de borst ontstaat. Borstkanker kan op alle plaatsen in de borst voorkomen. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen, maar komt ook bij mannen voor (borstkanker bij mannen).
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Gezonde lichaamscellen groeien regelmatig door celdeling. Deze groei is nodig om beschadigde en verouderde weefsels te vervangen. Bij kanker gaat er iets mis bij de vermenigvuldiging van de cel. Er vindt een abnormale celgroei plaats. Hierbij gaan 1 of meer cellen andere eigenschappen vertonen dan de omliggende cellen. Het lichaam kan een deel van deze abnormale cellen zelf opruimen. Maar sommige zijn het lichaam te slim af en gaan zich toch delen waardoor een tumor (gezwel) ontstaat. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Per jaar komen er ongeveer 14.000 vrouwen met borstkanker bij.
Mammapoli
De Mammapoli van het Flevoziekenhuis onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met borstkanker. De polikliniek is een samenwerking tussen deskundige medisch specialisten van verschillende afdelingen. Het team bestaat onder andere uit chirurgen, radiologen, pathologen, oncologen, plastisch chirurgen, verpleegkundig specialisten, mammacareverpleegkundigen, radiotherapeuten en een revalidatiearts. Zij hebben zich allemaal gespecialiseerd in borstkankerzorg en werken daarin samen als één team. Ook werken zij nauw samen met het Amsterdam UMC. U komt terecht op de Mammapoli als u goedaardige afwijkingen in de borst, borstvorming bij de man of borstkanker heeft. Met een verwijzing van de huisarts kunt u binnen twee dagen bij ons terecht.
Symptomen
- Een knobbel in of ongewone zwelling van de borst.
- Een knobbel of ongewone zwelling onder de oksel.
- Veranderingen aan de tepel: zoals schilfering, intrekking, verdikking of afscheiding van bloed of ander vocht.
- Intrekkingen of plooien in de huid van de borst.
- Vlekkerige rode huiduitslag op de borst.
Onderzoeken
Als u van de huisarts een doorverwijzing heeft gekregen, kunt u bij ons terecht voor onderzoek. Omdat iedere situatie anders is en iedere patiënt uniek, krijgt u de onderzoeken die in uw situatie nodig zijn. De eerste stap is een bezoek aan de afdeling Radiologie. Op de afdeling Radiologie krijgt u 1 of meerdere borstonderzoeken. Vaak wordt eerst een mammografie en echografie gedaan. Hiermee kunnen op een snelle en betrouwbare manier afwijkingen in de borst worden herkend. Het kan nodig zijn om een bepaald deel van de borst preciezer te onderzoeken met een tomosynthese of biopsie. Soms is verder onderzoek nodig met bijvoorbeeld een MRI of een PET-scan om de diagnose te kunnen stellen.
Behandelingen
Als u de diagnose borstkanker heeft gekregen, zijn verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van uw situatie.
Nuttige links
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16 of met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.