De Spoedpost is vanaf nu dag en nacht bereikbaar via de hoofdingang van het Flevoziekenhuis. U kunt het beste parkeren op het Hospitaalterrein, of in de Hospitaalgarage. Voor de hoofdingang van het Flevoziekenhuis is een Kiss + Ridestrook waar in- en uitgestapt kan worden.
Lees meerBuikpijn bij vrouwen
Buikpijn is een veelvoorkomende klacht die veel oorzaken kent. De huisarts verwijst patiënten met ernstige buikpijn naar een Maag-Darm - Leverarts, uroloog, chirurg of gynaecoloog. Deze arts voert de eerste onderzoeken uit. Als blijkt dat iemand bij een andere afdeling thuishoort, dan vindt er overleg plaats en wordt de patiënt aan die afdeling overgedragen.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Buikpijn kan chronisch zijn. Dat betekent continue pijn in de onderbuik die langer dan 3 maanden duurt en de hele tijd aanwezig is. Deze langdurige buikpijn kan op alle leeftijden voorkomen en de dagelijkse bezigheden sterk verstoren.
Symptomen
Buikpijn kan zeurend, krampend, bonkend of stekend zijn. U kunt de pijn steeds op dezelfde plaats in de buik voelen, maar de pijn kan ook uitstralen naar de rug, de bovenbenen of de bovenbuik. De pijn kan elke dag even aanwezig zijn of bijvoorbeeld een paar vaste dagen per week. U kunt de hele dag pijn hebben of de pijn kan in de loop van de dag opkomen en steeds iets erger worden. Vaak is niet te voorspellen wanneer de pijn optreedt.
Bij langdurige buikpijn kunt u last hebben van een opgezette buik en de pijn kan verergeren tijdens of na het plassen, de ontlasting, de menstruatie of bij het vrijen. U kunt ook andere chronische (pijn)klachten hebben zoals lage rugpijn, hoofdpijn, fibromyalgie en chronische vermoeidheid. Ook de buikwand kan pijnlijk zijn.
Chronische buikpijn kan zorgen voor psychische klachten.
Onderzoeken
De gynaecoloog kan verschillende onderzoeken doen bij chronische buikpijn.
Behandelingen
Bij veel vrouwen met langdurige buikpijn worden geen afwijkingen gevonden. Pijn kan bestaan zonder duidelijke verklaring. Bij chronische buikpijn waarvoor geen oorzaak gevonden is, kunt u een behandeling krijgen die u leert omgaan met de buikpijn zodat u er minder last van heeft. De arts kan hierbij andere hulpverleners vragen mee te kijken zoals een fysiotherapeut, diëtist, maatschappelijk werker, psycholoog, seksuoloog, gastro-enteroloog of pijnspecialist.
Een behandeling met hormonen kan de buikpijn soms verminderen en ook pijnstillers op vaste tijden kunnen helpen. Vaak geldt dat ontspanning pijn vermindert.
Het verwijderen van de baarmoeder kan helpen tegen de buikpijn, maar bij veel vrouwen is de buikpijn na deze operatie niet over. Het verwijderen van verklevingen heeft geen effect op de klachten.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.