Orthopedie is het specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat (gewrichten, botten, spieren en banden).
De behandeling is gericht op herstel van functies en verbeteren van kwaliteit van leven. De behandeling kan ‘conservatief’ zijn (advies, brace, fysiotherapie, medicijnen) of operatief, zoals bij slijtage van heup of knie waarbij een kunstgewricht (‘endoprothese’) geplaatst kan worden.

orthopedie 02

Daarnaast is de orthopedie samen met de chirurgie verantwoordelijk voor de traumatologie, oftewel letsels aan het steun- en bewegingsapparaat als gevolg van een ongeval.
Verder behoren ook aangeboren afwijkingen, zoals heupdysplasie, klompvoeten en scoliose (verkromming van de rug) tot het terrein van de orthopedisch chirurg.

Naast de algemene orthopedie is onze vakgroep gespecialiseerd in de volgende aandachtsgebieden:

  • prothesiologie van de knie, heup en schouder
  • kijkoperaties van de knie, enkel, schouder en elleboog
  • sporttraumatologie, zoals kruisbandchirurgie en schouderstabilisaties
  • voet- en enkelchirurgie
  • hand- en polschirurgie

Knieoperaties

Meer weten over knieoperaties? Lees de interviews met een patient, verpleegkundige en orthopeed op www.knieoperatie.nl/flevoziekenhuis/

Heupoperaties

Meer weten over heupoperaties? In de rubriek 'Medische Zaken' op Omroep Flevoland vertelt Rover Krips over heuoperaties en het plaatsen van een heupprothese via de zogeheten 'voorste benadering'.

Kruisbandreconstructie

Meer weten over kruisbandreconstructie i.p.v. vervanging? Lees het interview met orthopedisch chirurg Mark Falke. Hij gebruikt als eerste in Nederland een nieuwe techniek voor kruisbandreconstructies. Groot voordeel is dat minder letsel in het kniegewricht ontstaat waardoor de revalidatie sneller verloopt.

Zo profiteert Almere van betere samenwerking fysio en chirurg

De orthopedisch chirurgen van het Flevoziekenhuis werken samen met de Pluspraktijken fysiotherapie in Almere waardoor de zorg rond operaties aan knie, heup en schouder sterk verbeterd is. Patiënten voelen zich beter geholpen en lichamelijke klachten komen minder vaak terug na een succesvol behandeltraject.